Доступність посилання

ТОП новини

ОЗХЗ не має підтверджень застосуванню хімзброї на війні в Україні, але «ситуація залишається тривожною»


ОЗХЗ планує «продовжувати стежити за ситуацією» і додає, що підтримує зв’язок із «зацікавленими державами-учасницями»
ОЗХЗ планує «продовжувати стежити за ситуацією» і додає, що підтримує зв’язок із «зацікавленими державами-учасницями»

Міжнародна Організація із заборони хімічної зброї прокоментувала повідомлення про ймовірне застосування хімічної зброї на території України – про це йдеться в повідомленні від 7 травня.

Установа, основною задачею якої є контроль над дотриманням заборони на застосування хімічної зброї, повідомила, що і Росія, і Україна звинувачували в її використанні одна одну.

Водночас, як стверджує ОЗХЗ, «інформація, надана Організації наразі обома сторонами, разом із даними, доступними Секретаріату, є недостатньо обґрунтованою».

«Тим не менш, ситуація залишається нестабільною та надзвичайно тривожною щодо можливого нового використання токсичних хімікатів як зброї», – йдеться в заяві.

Читайте також: Росія застосовує проти ЗСУ хімічну зброю: реакція світу «має бути набагато більшою»

ОЗХЗ вказує на те, що всі заявлені запаси хімічної зброї у світі були знищені в липні 2023 року під її контролем, але це «не означає, що хімічної зброї більше не існує».

Організація роз’яснює, що, згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї, будь-які токсичні хімікати, які використовуються через їхні токсичні властивості для заподіяння шкоди або смерті, вважаються хімічною зброєю.

«Для проведення будь-яких заходів, пов’язаних із заявами про використання токсичних хімікатів як зброї, Секретаріату ОЗХЗ потрібно було б офіційно отримати запит на проведення такої діяльності від держав-учасниць. Наразі Секретаріат не отримував жодного такого запиту про вжиття заходів», – заявляє установа.

ОЗХЗ планує «продовжувати стежити за ситуацією» і додає, що підтримує зв’язок із «зацікавленими державами-учасницями»:

«Запрошуємо тих, хто може мати підтверджену інформацію, поділитися нею з Секретаріатом. Тим часом ОЗХЗ продовжуватиме надавати підтримку Україні, на її запит, у сфері допомоги та захисту від хімічної зброї відповідно до статті X Конвенції».

Читайте також:Москва назвала голослівними звинувачення Вашингтона у застосуванні в Україні хімічної зброї

Водночас сьогодні ж Міністерство закордонних справ заявило, що перший заступник міністра Андрій Сибіга провів онлайн-зустріч із генеральним директором Організації із заборони хімічної зброї Фернандо Аріасом. Під час неї Аріасу «було доведено інформацію щодо системних порушень Російською Федерацією Конвенції про заборону хімічної зброї».

«Перший заступник міністра закордонних справ України звернув особливу увагу на застосування державою-агресором спеціальних боєприпасів, споряджених токсичними хімічними речовинами, проти військовослужбовців Сил оборони України. Відзначено, що компетентні органи України вживають всіх необхідних заходів, зокрема в рамках досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, з метою притягнення винних осіб РФ до відповідальності», – йдеться в повідомленні.

Державний департамент США 1 травня звинуватив Росію у використанні хімічної речовини хлорпікрін проти українських військових на порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. Це сталося, коли Держдепартамент оголосив про санкції щодо Росії, у тому числі проти військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил РФ. Посол Росії у США заперечив звинувачення, назвавши їх «голослівними».

Форум

XS
SM
MD
LG